Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Παλι δεν κοιμαται....και τωρα?

Ο υπνος ειναι μια απο τις πιο σημαντικες και ζωτικης σημασιας αναγκες του ανθρωπινου οργανισμου τοσο στους ενηλικες οσο και στα βρεφη.Παρολα αυτα δεν ειναι λιγες οι φορες που τα μωρακια μας δυσκολευονται να κοιμηθουν κανοντας την ολη διαδικασια του υπνου ενα αργο βασανιστηριο τοσο για εμας οσο και για εκεινα.Ωστωσο υπαρχουν μερικα πραγματα που μπορουμε να κανουμε και εμεις για να διευκολυνουμε το παιδι μας να κοιμηθει.   

  • πρωτον θα πρεπει να σιγουρευτουμε οτι η θερμοκρασια του δωματιου μας ειναι καταλληλη δηλαδη απο 18 εως 22 βαθμους κελσιου ετσι ωστε το μωρακι μας να αισθανεται ανετα.
  • δευτερον θα πρεπει να προσαρμοσουμε τον ρουχισμο του παιδιου μας αναλογα με την προσωπικη του θερμοκρασια την οποια μπορουμε πολυ ευκολα να ελεγξουμε πιανοντας το παιδι μας στον σβερκο του που ειναι και το καταλληλοτερο σημειο για τον ελεγχο της θερμοκρασιας του.
  • τριτον θα πρεπει να εχουμε υποψιν μας το γεγονος οτι τα παιδια λατρευουν την ρουτινα για αυτο και θα πρεπει σε καθημερινη βαση να τηρουμε ενα συγκεκριμενο προγραμμα μεχρι την ωρα του υπνου ετσι ωστε τα παιδια να γνωριζουν τι προκειται να ακολουθησει και να προετοιμαζονται ψυχολογικα για την ωρα του υπνου. π.χ μπανιο-φαγητο-υπνος.
  • τεταρτον κατι που θα σας βοηθησει πολυ  και στο ψυχοσωματικο δεσιμο με το μωρακι σας αλλα και στο χαλαρωμα του ειναι το μασαζ.Μπορειτε να του κανετε μασαζ σε ολο το σωμα με παιδικο λαδι η καποιο γαλακτωμα αφου σιγουρευτειτε παντοτε οτι τα χερια σας ειναι στην καταλληλη θερμοκρασια,οτι εχετε μια μαλακη επιφανεια για να ακουμπησετε το μωρο σας και οτι οπως προαναφεραμε και πιο πανω η θερμοκρασια του δωματιου ειναι καταλληλη.
  • πεμπτον θα πρεπει να φροντιζουμε το βραδινο γευμα του μωρου μας να ειναι ελαφρυ για να μην αισθανεται δυσφορια κατα την διαρκεια του υπνου.
  • εκτον θα πρεπει να ζητησουμε και απο τους υπολοιπους συγγενεις και φιλους να σεβονται τις συνηθειες του μικρου μας . π.χ να μην κανουν θορυβο εαν εχει συνηθησει το μικρο μας σε ησυχια η να σεβονται τις ωρες του υπνου του.Ετσι δεν θα βγαζουμε το παιδι εκτος του προγραμματος του γιατι ας μην ξεχναμε οτι αν κρατησουμε το παιδι ξυπνιο περα απο την ωρα που κανονικα κοιματε θα ξαγρυπνησει με αποτελεσμα μετα να χρειαζεται να περασει ενα σεβαστο χρονικο διαστημα για να καταφερει τελικα το μωρο μας να κοιμηθει.
  •  εβδομον θα πρεπει να υπαρχει σαφης διαχωρισμος αναμεσα στην ημερα και στην νυχτα κατι που θα το πετυχετε και με το προγραμμα που λεγαμε παραπανω.Ειδικα στα λιγο μεγαλυτερα παιδια που καταλαβαινουν μπορουμε να τους εξηγουμε τι κανουμε την ημερα για παραδειγμα και τι κανουμε το βραδυ η μπορουμε οταν ειναι σε θεση να το καταλαβουν να τους δειχνουμε το ρολοι και να τους λεμε οτι οταν ο δεικτης του ρολογιου παει στην συγκεκριμενη θεση ο ηλιος φευγει και ερχεται το φεγαρακι αρα πρεπει να κοιμηθουμε.Κατα αυτον τον τροπο το παιδι μας μαθαινει να ξεχωριζει ποτε ειναι ωρα για παιχνιδι και ποτε ωρα για υπνο.
  • Τελος ενα extra tip για το χαλαρωμα του παιδιου μας ειναι τα προιοντα που διαλεγουμε για να το κανουμε μπανιο η για να του κανουμε μασαζ να εχουν ως βαση τους το χαμομηλι η την λεβαντα γιατι και τα δυο βοηθανε πολυ στο χαλαρωμα και εξασφαλιζουν εναν βαθυ και ηρεμο υπνο.                                                                                 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου