Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νεα ,ανεργη και....μητερα!!!

Τα τελευταια χρονια το φαινομενο της ανεργιας εχει παρει τρομερες διαστασεις με τα ποσοστα να ανεβαινουν μερα με την μερα.Θυμα αυτου του κοινωνικου φαινομενου ειναι και οι μητερες οι οποιες συνηθως ειναι και τα πρωτα ατομα τα οποια απολυουν σε περιοδους κρισης και περικοπων οπως ειναι και η εποχη μας.
Μαλιστα δεν ειναι λιγες οι φορες που μητερες εχουν πεσει  θυματα εργασιακου ρατσισμου και μιας ιδιαζουσας συμπεριφορας μονο και μονο γιατι ειναι μητερες και γιατι ο εκαστοτε εργοδοτης τους θα πρεπει να τους δινει ενα καποιο επιδομα παραπανω και εαν η μητερα εχει προσφατα γεννησει να της παρεχει το μειωμενο της ωραριο για να μπορει να θηλαζει και να φροντιζει το παιδι της .
Και ολα αυτα στην ελλαδα του 21ου αιωνα στην ελλαδα που αντιμετωπιζει προβλημα υπογεννητικοτητας και κανονικα θα επρεπε να προτρεπει τους πολιτες της να κανουν παιδια και να τους διευκολυνει με καθε μεσο και με καθε τροπο και οχι να τους δυσκολευει την ζωη οσο περισσοτερο μπορει μονο και μονο γιατι εγιναν γονεις.
Τα χτυπηματα ειναι αλλωστε απανωτα και θιγουν το δικαιωμα της καθε γυναικας να γινει μητερα γιατι δεν ειναι μοναχα ο εργασιακος χωρος οπου οι γυναικες μητερες αντιμετωπιζουν αυτα τα προβληματα ειναι και η φορολογια η οποια ερχεται να μας πει οτι το να εχεις παιδι αποτελει τεκμηριο και θα πρεπει να φορολογηθεις για αυτο.
Ποια χωρα η οποια επιθυμει την προοδο της αποθαρυνει τους πολιτες της απο την τεκνοποια?
Ας παραδειγματιστει η χωρα μας λιγακι απο αλλες ευρωπαικες χωρες οπου οχι μονο οι συνθηκες ζωης για τα παιδια και τους γονεις τους ειναι καλυτερες αλλα και το κοστος ανατροφης ενος παιδιου ειναι πολυ λιγοτερο συγκριτικα με το κοστος στην χωρα μας ,ενω οι παροχες οσον αφορα τις μητερες και τα παιδια τους ειναι τεραστιες.
Για παραδειγμα στα σουπερ μαρκετ του εξωτερικου υπαρχει ειδικος χωρος οπου οι μητερες μπορουν να κανουν ενα διαλειμμα με τα παιδια τους απο τα ψωνια για να τα αλλαξουνε η να τα θηλασουν ενω στην ελλαδα δεν υπαρχει ουτε ο καταλληλος σεβασμος ετσι ωστε να μην παρκαρει ο καθε ασυνειδητος ελληνας το αμαξι του οπου βρει και κυριως πανω στα πεζοδρομια δυσκολευοντας ετσι τοσο την διελευση ανθρωπων με αναπηρικα καροτσακια οσο και των μαμμαδων με τα καροτσια των παιδιων τους.
Ακομα το να εισαι ανεργη μητερα στο εξωτερικο συνοδευεται απο πολλες εκπτωσεις σε διαφορα μαγαζια του εξωτερικου που συμμετεχουν στα αναλογα προγραμματα ανεργιας για καλυτερες τιμες στους ανεργους ενω τους παρεχουν και πολυ καλα επιδοματα.
Στην χωρα μας παλι ο μονος κρατικος φορεας ειναι ο ΟΑΕΔ ο οποιος τα τελευταια χρονια εχει κανει μεγαλη προσπαθεια βελτιωσης των προγραμματων του αν και παλι τα επιπεδα του εξωτερικου δεν τα φτανει με τιποτα.
Βεβαια ο ΟΑΕΔ εχει αναρτησει μια πολυ χρησιμη λιστα με εκπτωσεις σε ανεργους η οποια ειναι και η παρακατω-> http://eidikestimes.oaed.gr/.
Ενα ακομα πολυ ελπιδοφορο προγραμμα ειδικα για εμας τις μητερες ειναι το προγραμμα που διοργανωνεται στον αλιμο για τις ανεργες μητερες οι οποιες ειναι αρχηγοι μονογονεικων οικογενειων ειναι ενα προγραμμα το οποιο σκοπο εχει να προωθησει τις ανεργες μητερες στην εργασια μεσω της εκπαιδευσης και της καταλληλης καταρτισης.Απαραιτητη προυποθεση ειναι η εγγραφη της εκαστοτε μητερας στα γραφεια του ΟΑΕΔ και απαραιτητα να ειναι αρχηγος μονογονεικης οικογενειας.Οσες μητερες επιθυμουν να λαβουν μερος μπορουν να συμπληρωσουν την φορμα εκδηλωσης ενδιαφεροντος που θα βρισκεται σε εντυπη μορφη σε διαφορα σημεια του δημου αλλα και  στην ηλεκτρονικη διευθυνση του δημου η οποια ειναι -> http://www.alimos.gov.gr/el-gr/Default.aspx. Η φορμα μπορει να σταλει ειτε μεσω ταχυδρομειου στην διευθυνση του δημαρχειου η οποια ειναι -> Αριστοτέλους 53, Δημαρχείο Αλίμου, Τ.Κ. 17455 η στο fax -> 210-9851167. Η επιλογη των μητερων θα ολοκληρωθει στο δευτερο δεκαπενθημερο του Σεπτεμβριου.Το προγραμμα καταρτισης και συμβουλευτικης  θα  ξεκινησει  απο τον Οκτωμβριο του 2012με απωτερο στοχοτην  ενταξη στην αγορα εργασιας των  πρωτων ωφελουμενων περι τον  Ιανουαριο  - Φεβρουαριο του 2013.
Κλεινω λοιπον αυτο το κειμενο με αυτο το ελπιδοφορο προγραμμα ελπιζοντας σε ενα καλυτερο μελλον με λιγοτερη ανεργια και περισσοτερους χαμογελαστους ανθρωπους και ακομα περισσοτερα προγραμμα σαν και αυτο με σκοπο να βοηθησουν οσο περισσοτερους ανθρωπους μπορουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου