Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η βρογχιολιτιδα και ο τροπος αντιμετωπισης της.




Η βρογχιολιτιδα ειναι η πιο συχνη αιτια εισαγωγης σε νοσοκομειο σε παιδια κατω των 2 ετων. Ειναι λοιμωξη του κατωτερου αναπνευστικου συστηματος που προκαλειται απο ιους. Ο συχνοτερης προκλησης ιος ειναι ο συγκυτιακος ιος ενω μπορει να προκληθει και απο τον ιο της παραγριππης,της γριππης καθως και διαφορων αδενοιων.Η λοιμωξη αυτη προκαλει φλεγμονη των αεραγωγων που ονομαζονται βρογχιολια.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να εμποδιζεται ο αερας να φτασει στις κυψελιδες οπου γινεται η ανταλλαγη των αεριων στους πνευμονες.
Η μεταδοση των ιων που προκαλουν την λοιμωξη μπορει να γινει ειτε μεσα στην  οικογενεια,ειτε στους βρεφονηπιακους σταθμους, ειτε ακομα και στα νοσοκομεια.Συμφωνα λοιπον με τους ειδικους η καλυτερη προληψη για την αποφυγη αναμεταδοσης των ιων ειναι το σχολαστικο πλυσιμο των χεριων.
Τα συμπτωματα της βρογχιολιτιδας εμφανιζονται 1-3 ημερες μετα την εμφανιση συμπτωματων ενος απλου κρυολογηματος κατι το οποιο πιθανοτατα στην αρχη να μας παραπλανησει νομιζοντας οτι το παιδι μας εχει ενα απλο κρυολογημα.
Τα συμπτωματα της λοιμωξης λοιπον ειναι τα εξης:

  • ρινικη συμφορηση το λεγομενο μπουκωμα που συνοδευεται απο καταρροη
  • ηπιος βηχας
  • πυρετος
  • και μειωμενη ορεξη
Καθως βεβαια ο καιρος περναει και εμεις δεν εχουμε καταλαβει οτι προκειται για βρογχιολιτιδα το κατωτερο αναπνευστικο συστημα του παιδιου μας μπορει να προσβληθει  και η λοιμωξη να εξελιχθει εμφανιζοντας τα εξης συμπτωματα:
  • γρηγορη αναπνοη(60-80)αναπνοες το λεπτο η αναπνοη με δυσκολια
  • συριττουσα αναπνοη
  • επιμονος βηχας που μπορει να διαρκεσει για 2 εβδομαδες η και περισσοτερο
Το γεγονος βεβαιως της μειωμενης ορεξης προκαλειται απο την ρινικη συμφορηση και την δυσκολια στην  αναπνοη κατι που αν συνεχιστει για παρατεταμενο χρονικο διαστημα οδηγει στην αφυδατωση του παιδιου.
Ενα αλλο συμπτωμα που εμφανιζεται στα βρεφη που ειναι προωρα η ειναι κατω των 2 μηνων ειναι η απνοια(διακοπη της αναπνοης για 15-20 δευτερολεπτα).
Τα σημαδια τα οποια ειναι ιδιαιτερα ανησυχητικα και χρηζουν αμεσης εισαγωγης στο νοσοκομειο ειναι τα εξης:
  • εισολκες(εισεχον δερμα γυρω απο τις πλευρες και την βαση του λαιμου)
  • αναπεταση ρινικων πτερυγιων (ανοιγμα της εισοδου της μυτης σε καθε αναπνοη)
  • βογγητο
  • κυανωση(μπλε χρωμα δερματος που μπορει να παρατηρηθει στα νυχια ,τα ωτικα λωβια,την κορυφη της μυτης,τα χειλη και την γλωσσα)κατι που αποτελει ενδειξη χαμηλων επιπεδων οξυγονου στο σωμα του παιδιου.
Η θεραπεια της βρογχιολιτιδας ειναι κυριως συμπτωματικη σε πολυ ελαφρια μορφη οπου το παιδι δεν χρηζει νοσηλειας στο νοσοκομειο συστηνεται παρακολουθηση,καλη ενυδατωση και καθαρισμος της μυτης για να διευκολυνθει η αναπνοη.Σε ορισμενες περιπτωσεις μπορει να χορηγηθουν βρογχοδιασταλτικα για να ανοιξουν οι αεραγωγοι του παιδιου εαν δουμε οτι ειναι αποτελεσματικα τοτε δινονται στο παιδι καθε 4-6 ωρες για την διευκολυνση της αναπνοης.
Βεβαιως δεν συνιστωνται αντιβιοτικα καθως η βρογχιολιτιδα συνηθως προερχεται απο ιους η μονη περιπτωση οπου μπορει να χορηγηθει αντιβιωση ειναι εαν η βρογχιολιτιδα επιπλακει απο βακτηριακη λοιμωξη οπως ειναι η ωτιτιδα η η βακτηριακη πνευμονια κατι που δεν ειναι ιδιαιτερα συνηθισμενο.  Ακομα δεν συνιστωνται αντιβηχικα καθως ο βηχας ειναι ενας μηχανισμος αμυνας του οργανισμου που βοηθα να καθαριζονται οι πνευμονες μαλιστα καθως η λοιμωξη υποχωρει μαζι της υποχωρει και ο βηχας.
Τελος το καπνισμα κοντα η γυρω στο παιδι πρεπει να αποφευγεται γιατι επιδεινωνει τον βηχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου